Троїцький собор

14 серпня 2012 15:58 | Чернігів, Чернігівська область

Троїцький собор - головна споруда ансамблю Троїцько-Іллінський монастиря, створення якого пов’язано з давнім підземним Іллінським монастирем і відноситься до того часу, коли Україна переживала переломний момент в своєму історичному розвитку після національно-визвольної війни 1648-54 рр. Троїцький собор був закладений в 1679 році при безпосередній участі архієпископа Лазаря Барановича і фінансовій підтримці гетьмана Іоанна Мазепи за проектом архітектора Іоганна Баптиста Зауера. Будівництво храму продовжувалося 10 років, а опоряджувальні роботи до 1695 року; в цьому ж році він був освячений наступником Лазаря Барановича, вже після його смерті, чернігівським архієпископом Феодосієм Углицьким.

Своєрідність архітектури Троїцького собору в тому, що він побудований з використанням об’ємно-просторової композиції давньоруського храму в поєднанні з елементами українського бароко і раннього класицизму. Зовнішній вигляд собору має загальні риси з культовими спорудами Заходу – костьолами з обов’язковими квадратними в плані вежами по кутах західного фасаду.

Троїцький собор належить до унікальної типологічної групи соборів так званого державного або гетьманського жанру, в якій відроджено розпланувально-просторові структури мурованих храмів Княжої доби і помітні впливи західного (литовського і польського) бароко. Ці храми відомі в Україні тільки в мурованому будівництві й не мають ані прототипів, ані наслідувань у народній дерев’яній архітектурі.

За період існування собору він неодноразово горів, перебудовувався, але в результаті реставраційних робіт в 80-х роках ХХ ст. собор відновлено в первісних формах ХVІІ ст. Автор проекту реставрації – київський архітектор М.М. Говденко.

Величний і урочистий інтер’єр храму. Його прикрашає іконостас 1942 - 49 рр. , виконаний після ІІ світової війни місцевим художником Піменом Портним, а також цілий комплекс настінного живопису ХVІІ – ХХ ст.

В храмі нині знаходяться мощі чернігівського святого Феодосія Углицького і преподобного Лаврентія, а під підлогою собору - склеп, який свідчить про те, що собор є усипальницею духовних ієрархів, феодальної знаті ХVІII – поч. ХХ ст.

З 1988 року Троїцький собор – діючий храм УПЦ, а на території Троїцького монастиря діє Духовне училище регентів-псаломщиків.

Джерело: http://naiz1.pp.net.ua

Троїцький собор на карті

Зберегти мапу як зображення
14.08.2012 15:58
Церкви, собори найближчих населених пунктів
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
більше ▼