Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор

20 березня 2016 11:10 | Житомир, Житомирська область
Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор міста Житомира - нещодавно відреставрований храм, унікальний за своєю історією та архітектурними, художніми особливостями. Собор знаходиться в самому серці Житомира - на Замковій горі. Храм має найвищу дзвіницю в місті, у підніжжя б'є джерело, до якого по воду приїздять з усіх усюд. У храмі є древні ікони та єдине настінне зображення священномученика Павла Гордовського. Це єдиний храм у місті, де співає чоловічий хор, що створює особливу атмосферу, подібну до тієї, яка панує в чоловічих монастирях. Два роки тому тут створено першу в Житомирі православну церковну громаду глухонімих. Для них служби ведуться мовою жестів. При храмі проходять реабілітацію люди з алкогольною залежністю. Прихожани храму спільно з благодійним фондом Юлії Толмачової "Всесвіт за майбутнє" постійно надають допомогу воїнам АТО. У храмі відправляється унікальна служба за мир в Україні. При храмі діє недільна школа для дітей і дорослих.

Храм освячувався в 1900 році. Служби тут служилися до 30-х років. Потім храм було закрито. Причину сформульовано так: "у зв’язку з недостатньою кількістю прихожан і неможливістю утримувати церковний клір". Храм відкрили німці, які завоювали Житомир. Деякий час церква функціонувала. Потім храм знову закрили з атеїстичних міркувань. Тут було створено склад галантереї, склад взуттєвої фабрики, приміщення для інших господарських потреб. У середині XX століття у приміщенні храму було створено музей природи. І ось три роки тому рішенням Житомирської обласної ради будівлю храму повернули громаді і тут знову зазвучала молитва. Було створено Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор.

Два роки тому відбулося освячення храму малим чином. Очікується приїзд Предстоятеля Української православної церкви Блаженнішого митрополита Онуфрія, який буде освячувати собор повним чином.

Свято-Хрестовоздвиженський кафедральний собор на карті

Зберегти мапу як зображення
20.03.2016 11:10
Церкви, собори найближчих населених пунктів
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
більше ▼