Кафедральний собор Свято-Різдва Богородиці

26 липня 2012 21:47 | Миколаїв, Миколаївська область

Собор Різдва Пресвятої Богородиці (раніше Старокупецька Різдва Пресвятої Богородиці церква) – одна із старовинних споруд міста. Він розташований в центрі історичної частини Миколаєва, на перехресті вулиць Лягіна і Потьомкінської. У ХIX століття це був купецький район, де розміщувалися склади і крамниці, а також купецькі особняки. Церква була побудована за бажанням і за допомогою Миколаївського купецтва.

1799 року церква була закладена, а 1800 року роботи завершилися, і церква була освячена з найменуванням Старокупецької Різдва Пресвятої Богородиці, яке вона утримувала за собою до 1861 року.

Споруда вийшла двоповерховою. Перший поверх кам'яний, другий — дерев'яний. 1818 року другий, дерев'яний, поверх церкви, з причини крайньої ветхості, був розібраний до кам'яних стін першого поверху.

Будівлю церкви спорудили заввишки 38 метрів, з могутніми стінами з тесаного каменя-черепашника, і витримали його в стилі класицизму. Колони в храмі спочатку були позолочені. 1828 року до нього прибудували ще дві будівлі. Ліва — в ім'я святих рівноапостольних царів Костянтина і Олени, а права — в ім'я святителя Митрофана Воронезького. Ініціатором і будівником храму був протоієрей Карпо Павловський. 1828 року храм був затверджений міським єпархіальним собором. У народі його називали Купецьким. 1846 року старанням старости собору за 5190 рублів був придбаний відлитий в Москві величезний дзвін, вагою 513 пудів 35 фунтів, тобто більше 8 тонн. 1879 року до церкви прибудували величну дзвіницю заввишки 36 метрів і встановили на ній, окрім головного, ще шість дзвонів, вагою 109 пудів, 9 пудів, 5 пудів, 3 пуди і два по 2 пуди. 1898 року в огорожі собору на кошти купців була побудована велика цегляна двоповерхова будівля єпархіальної аудиторії на 1000 місць, в якій систематично проводилися релігійні бесіди з показом «тіньових картин», соборний хор виконував пісні. 1888 року організували церковно-парафіяльну школу, а 1903 року тут відкрився відділ Одеського Свято-Андріївського братства. 1908 року в церкві були оновлені купольні хрести.

З часом собору стали належати новозбудовані споруди, що заповнили цілий квартал – від Рождественської вулиці до Соборної (нині Лягіна і Радянська) і від Потьомкінської до Великої Морської. Опис страховки, складений 1910 року, указує на приналежність собору 17 споруд різного призначення. На сьогодні від всього комплексу залишилося тільки дві споруди: собор і соборний будинок.

1922 року відбувалося вилучення церковних цінностей. До фонду допомоги голодуючим община собору здала 172 кг срібла. 31 січня 1930 року із дзвіниці собору зняли всі дзвони вагою 10,2 тонни кольорового металу. 8 листопада 1936 року храм був закритий, священнослужителі репресовані. У довоєнні часи будівлю використовували як гарнізонний Будинок Червоної Армії і Флоту, після війни це був Будинок офіцерів.

Після закриття собору був зруйнований головний купол і верхні яруси дзвіниці, зняті хрести. Споруди, що належать собору, використовувалися під державні квартири і для інших цілей, поступово втрачаючи свій первинний вигляд. Більшість будівель була зруйнована, на їх місці з'явилися нові будівлі.

1992 року собор був повернений Православній Церкві, в ньому стали знову проходити богослужіння і церковні таїнства.

Сьогодні кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці продовжує відновлюватися під керівництвом правлячого архієрея. Виконаний величезний обсяг будівельно-ремонтних робіт. Із зовнішнього боку встановлені позолочені центральний купол і хрести, перекритий дах, відремонтовані вікна, відновлений зовнішній фасад храму, упорядковано внутрішній двір, відреставрована кована церковна огорожа собору, а також відновлюється соборний будинок. Всередині храм обштукатурений і побілений, відремонтована дерев'яна підлога, а найголовніше – встановлено новий іконостас, який має первісний вигляд, поступово проводиться розпис.

При кафедральному соборі працює місіонерський, паломницький, видавничий відділи, недільна школа для дітей і дорослих, бібліотека з читальною залою. Близько двадцяти років тут функціонує духовне училище і регентський клас.

Джерело: http://laginlib.org.ua

Кафедральний собор Свято-Різдва Богородиці на карті

Зберегти мапу як зображення
26.07.2012 21:47
Церкви, собори найближчих населених пунктів
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