Миколаївський зоопарк

31 липня 2012 19:54 | Миколаїв, Миколаївська область

Миколаївський зоопарк - один з найстаріших зоопарків Європи. Він був заснований міським головою Миколою Павловичем Леонтовичем в 1901 році. До революції зоопарк був його приватною колекцією і представляв собою акваріум, який розміщувався в будинку міського голови на вулиці Адміральській.

Вже в дореволюційний час колекція Леонтовича була широко відома в Росії і Європі. Акваріум був обладнаний за останнім словом техніки того часу: мав електричні компресори, підігрівачі. Колекція налічувала близько 50 видів риб та земноводних, понад 1000 екземплярів. Н. П. Леонтович постійно публікував статті з акваріумістики, був активним членом товариства любителів природи м. Миколаєва. Подібних колекцій у всій Європі було тільки сім. У 1918 р. колекція Леонтовича була націоналізована, а він сам був призначений першим директором Госакваріума.

У 1925 році при Акваріумі був відкритий зоологічний відділ, і він став іменуватися Акваріум-Зоосад. З Асканії-Нова привезли бізонів, верблюдів, яків, оленів, муфлонів, страусів. Спеціально для зоосаду були придбані ведмеді, вовки, лисиці, мавпи. Територія збільшилася до 0,75 га. Побудовано вольєри для копитних тварин, клітки для хижаків, розбитий парк. У 1928 р. штат зоосаду складався з дев'яти чоловік. Н.П. Леонтович, його родина і деякі співробітники жили на території парку.

4 грудня 1935 в Акваріум-Зоосад на посаду наукового працівника приходить Федір Григорович Нічик. З його приходом в Зоосад робота була поставлена на наукову основу: стали проводитися лекції, екскурсії, консультації. У 1937 р. він засновує гурток юних біологів.

Період Великої Вітчизняної Війни став важким випробуванням для зоопарку. Однак це єдиний зоопарк на окупованій території, який зберіг колекцію тварин і працював всі роки окупації.

З 1948 року Акваріум-Зоосад був перейменований в Миколаївський зоопарк. У 50-ті роки колекція зоопарку була значно збільшена. У ній з'явилися пуми, сніжний барс, білі ведмеді, плямиста гієна, гімалайський ведмідь. У 1955 р. привезли індійську слониху Мері, яка, за розповідями старожилів, була подарована Н.С. Хрущову прем'єр-міністром Індії Джавахарлал Неру.

Коли зоопарк почав поповнюватися, тваринам стало тісно. У 1970 р. почалося будівництво на новій території. Грошей, як завжди, не вистачало, і будівництво велося вкрай повільно. У деяких міських керівників виникла думка, що зоопарк простіше закрити. Але з 1974 р. зоопарк почали будувати методом народного будівництва. Більше сотні організацій міста і області вели будівництво.

Миколаївський зоопарк є єдиним представником України у Всесвітній Асоціації Зоопарків (WAZA) з 2003 року. Першим серед зоопарків Україні Миколаївський зоопарк у 1993 році був прийнятий до Європейської Асоціації зоопарків і акваріумів, в Міжнародну Систему Обліку Тварин (ISIS). Він бере участь в 28-ми загальноєвропейських програмах розмноження рідкісних видів.

У цьому унікальному куточку природи зібрана найбільша та найцікавіша колекція диких тварин в Україну. Ця колекція налічує близько 400 видів, більше 3000 екземплярів тварин. Багато тварин з колекції зоопарку в Україну можна побачити тільки тут. Понад 100 видів занесені в «Червоні книги».

Колекція тварин Миколаївського зоопарку розподілена серед семи відділів. У відділі акватераріуму міститься колекція акваріумних риб, яка становить більше 100 видів. Тут можна побачити мадагаскарських пітонів, які представлені тільки в Миколаївському зоопарку.

У відділі орнітології зібрана велика колекція хижих птахів: чорні грифи, стерв'ятники, 2 пари білоплечих орланів, білі полярні сови.

У відділі хижих тварин можна познайомитися з рідкісним видом – ведмедем-губачем, батьківщина якого Індія і Цейлон. Тут же можна побачити лисиць з Аравії. Левам, і амурським тиграм створені сприятливі умови і вони постійно приносять потомство.

Серед найпопулярніших копитних тварин - бегемоти. Більшість видів також щорічно розмножуються. Молодняк, який отримано від коней Пржевальського, гвинторогих козлів, сибірських козерогів, гривастих баранів, передається в інші зоопарки України, ближнього і далекого зарубіжжя.

У вересні 2010 року в зоопарк прибутку дуже кумедні маленькі звірятка - сурикати. Миколаївський зоопарк є єдиним в Україну зоопарком, в якому з'явилися ці дивовижні тварини.

За рік зоопарк відвідує понад 300 000 осіб. Велика увага в зоопарку приділяється питанням розвитку екологічної свідомості серед широких мас населення. Проводяться безкоштовні екскурсії, масові свята для відвідувачів. З 1937 року в зоопарку працює гурток юних натуралістів, де діти вивчають тваринний світ. Відвідувачі зоопарку мають можливість відпочити в затишних куточках зоопарку, побувати в кафе «Берлога» і «Білочка». Діти можуть покататися на поні, ламі, різноманітних атракціонах, взяти участь в зоолотереях.

Джерело: http://www.zadira.info/

Миколаївський зоопарк на карті

Зберегти мапу як зображення
31.07.2012 19:54
Пам'ятники природи найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InFiZmciLCJxbmduIjpbIjE1NTIiLCIxODI5IiwiMjkxMCIsIjIxODYiLCIyODYxIiwiMTI4OCIsIjcxNiIsIjI2NTkiLCI1NTAiLCIyMDczIiwiMTIxNSIsIjI2MzAiLCIxMTMiLCIzMjEiLCIyNDE1IiwiMjA4NyIsIjIwODYiLCIyMTE4IiwiMjA3OSIsIjIxNDEiLCIyMjAzIiwiMjE0Il19XyMkX1NFR0grJCQkMjM1MzEzZTUzZTU3Y2Y0YjE5YzAxMWQ1ZjVmOGMxMDQ=
більше ▼