Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному

12 липня 2012 11:21 | Опішня, Полтавська область
11 березня 1986 року в Опішному, за дорученням Ради Міністрів України, засновано Музей гончарства. Через три роки (03.11.1989) прийнято урядову постанову про формування на його базі Державного музею-заповідника українського гончарства — етномистецтвознавчого науково-дослідницького і культурно-освітнього закладу, національної гончарської скарбниці України. Нині музей-заповідник постає Всеукраїнським центром дослідження, збереження й популяризації гончарської спадщини України.

Діяльність музею-заповідника спрямована на збирання польових матеріалів, формування колекцій, наукове вивчення та популяризацію українського гончарства. У даний час заклад не має постійної експозиції — новітні будівлі проектуються. 1995 року відкрито Науково-дослідницький центр музею-заповідника, аналогів якому немає в жодному іншому музейному закладі як України, так і поза її межами. У його складі функціонують: Центр досліджень українського гончарства, Центр спеціальних методів дослідження кераміки, Центр інформації та джерелознавства українського гончарства (Гончарська книгозбірня України, Національний архів українського гончарства, Аудіовізуальний фонд українського гончарства, Аудіовізуальна студія українського гончарства, видавництво «Українське Народознавство»), Центр збереження мистецьких традицій, Центр розвитку духовної культури (дискоклуб, масова бібліотека, виставкова зала, мистецька крамниця). Планується формування Гончарського етнопарку (експозиції просто неба традиційного побуту українських гончарів).

В Опішному сформувався чисельний науковий колектив, інтелектуальний потенціал якого в сфері дослідження гончарства не має рівних в Україні. Зокрема, науковими співробітниками розробляються 22 наукові теми з найрізноманітніших проблем археології, історії, етнографії, мистецтва та технології кераміки. До його діяльності причетні провідні вчені в даній галузі знань. Куратором Центру спеціальних методів дослідження кераміки є відомий у світі дослідник східноєвропейського гончарства, доктор історичних наук Олександр Бобринський. Чотири працівники музею-заповідника навчаються в аспірантурі інститутів системи Вищої школи України. Музей підтримує творчі і наукові зв’язки з найбільшими керамічними музеями США, Франції, Великобританії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Німеччини, Бельгії, Італії, Швейцарії та інших країн, Міжнародною академією кераміки в Женеві, Європейським центром світової кераміки в Гертогенбоші тощо. Музей-заповідник виступив ініціатором створення Міжнародної асоціації музеїв кераміки.України. Музей підтримує творчі і наукові зв’язки з найбільшими керамічними музеями США, Франції, Великобританії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Німеччини, Бельгії, Італії, Швейцарії та інших країн, Міжнародною академією кераміки в Женеві, Європейським центром світової кераміки в Гертогенбоші тощо. Музей-заповідник виступив ініціатором створення Міжнародної асоціації музеїв кераміки.
Автор: Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
12.07.2012 11:21
Музеї найближчих населених пунктів
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