Васильківській центральній районній лікарні, що на Дніпропетровщині, виповнилось 100 років

28 вересня 2012 12:58 | Васильківка, Дніпропетровська область
Васильківська центральна лікарня відзначає свій 100-річний ювілей. За цей час лікарня зарекомендувала себе як заклад, де застосовуються нові методики діагностики та лікування пацієнтів із використанням сучасного медичного обладнання. З нагоди ювілею колектив лікарні відзначено за сумлінну працю подякою голови облдержадміністрації.
Васильківська центральна районна лікарня (Васильківська ЦРЛ) обслуговує понад 34 тис населення Васильківського району. Щодня лікарню відвідують близько 500 осіб.
У штаті Васильківської ЦРЛ працює 237 працівників, з них 38 – лікарі та 109 – медичні сестри.
У 2012 році у Васильківській ЦРЛ було збільшено фінансування на медикаменти на 36% у порівнянні з 2011 роком. Середню вартість одного ліжко-дня по медикаментам збільшено на 46%. Наразі вартість одного ліжко-дня складає: 40 грн - для ветеранів війни, 60 грн – для пацієнтів, що перебувають у реанімації та 20 грн – для пацієнтів хірургічного відділення.
Фінансування на продукти харчування збільшено на 79% у порівнянні з 2011 роком. Середню вартість одного ліжко-дня по продуктам харчування збільшено на 92%. Наразі вартість одного ліжко-дня для всіх пацієнтів лікарні складає 7 грн, а для ветеранів війни – 35 грн.
«На Дніпропетровщині створюються необхідні умови для розвитку медичної галузі Дніпропетровської області та зокрема – нашого району. Закуповується нове сучасне медичне обладнання, збільшено фінансування на медикаменти та продукти харчування. Всі ці дії спрямовані на підвищення якості та доступності медичних послуг нашим пацієнтам», - сказав головний лікар Васильківської центральної районної лікарні Аркадій Дараган.
За підтримки губернатора Олександра Вілкула Васильківська ЦРЛ отримала сучасне медичне обладнання на загальну суму більш ніж 600 тис грн, а саме: апарат штучної вентиляції легенів, систему ультразвукової діагностики, електрокардіографи, дихальні мішки (для надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам із порушеннями функцій дихання), глюкометри (для швидкого визначення рівня цукру крові) та інше.
У складі Васильківській ЦРЛ функціонують наступні відділення: хірургічне, терапевтичне, фізіотерапевтичне, педіатричне, акушерсько-гінекологічне, інфекційне, консультативно-діагностичне та відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Загалом лікарня розрахована на 129 ліжко-місць.
В хірургічному відділенні Васильківської ЦРЛ впроваджуються новітні методики діагностики та лікування захворювань. Так, Васильківська ЦРЛ стала першою серед інших районних лікарень, де була впроваджена методика проведення ендоскопічних операцій (без розрізу).
Окрім цього, у відділенні проводяться реконструктивні операції при грижах (із застосуванням сучасних сіток), операції при травмах кінцівок (із застосуванням новітніх металевих конструкцій, якими лікарня забезпечена у повному обсязі) та інші.
Терапевтичне відділення розраховане на 40 ліжко-місць терапевтичного та 15 ліжко-місць неврологічного профілю. У відділенні надається спеціалізована медична за напрямками: кардіологія, ендокринологія, неврологія, пульмонологія, онкологія, гематологія та алергологія.
Також протягом 2010-2012 років у відділенні була обладнана спеціальна кімната для проведення лікувальної фізкультури та фізичних процедур.
Профілактичні та лікувальні процедури пацієнти Васильківської ЦРЛ проходять у фізіотерапевтичному відділені, яке в повному обсязі оснащене необхідною апаратурою (електрофорез, ультразвук, апаратура для теплових фізіотерапевтичних процедур тощо).
Спеціалісти цього відділення мають вищу кваліфікаційну категорію та застосовують нові прогресивні методики фізичної реабілітації пацієнтів, що перебувають у післяопераційному стані, людей із захворюваннями спини та суглобів, переломами, роблять лікувальні та профілактичні масажі.
Педіатричне відділення лікарні розраховане для дітей віком від народження до 18 років. У відділенні застосовується сучасний безін’єкційний спосіб лікування бронхоспазму, який часто зустрічається у дітей, та при простудних захворюваннях. Також усі пацієнти педіатричного відділення отримують необхідні фізичні процедури: інгаляції, масажі та інше.
В акушерсько-гінекологічному відділення Васильківської ЦРЛ створені комфортні умови перебування пацієнток у лікарні – у відділенні функціонує 2 сімейних та 3 індивідуальних пологових зали, для кожної породіллі передбачена окрема палата.
Акушерсько-гінекологічне відділення оснащене сучасним медичним обладнанням: пульсоксиметром, монітором для новонароджених, інкубатором для немовлят з низькою масою тіла, фототерапевтичним опромінювачем для дітей, приладом для подачі кисню новонародженим та інше.
Окрім цього, Васильківська ЦРЛ має статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» (активна підтримка грудного вигодовування). Щорічно в акушерсько-гінекологічному відділенні Васильківської ЦРЛ народжується близько 200 немовлят.
Інфекційне відділення лікарні розраховане на 10 ліжок та повністю боксоване. Сюди потрапляють пацієнти з гострими кишковими та респіраторними інфекціями, гепатитами тощо.
У консультативно-діагностичному відділенні Васильківської ЦРЛ створені необхідні умови для проведення якісної діагностики, лікування та профілактики захворювань. Відділення оснащене сучасним медичним обладнанням та технікою (електрокардіографами, УЗД-апаратами, рентген-апаратами), функціонує кабінет лабораторної діагностики. Також у лікарні відкриті та функціонують кабінети УЗД-вагітних, ендогастроскопії (дослідження органів травлення), бактеріологічних обстежень, кабінет психолога.
Довідка:
Васильківська центральна районна лікарня була відкрита у 1912 році. Тоді лікарня складалася з трьох будинків: перший – приймальне відділення, другий – будівля, де мешкав перший дипломований лікар Олександр Семенов зі своєю сім’єю. У 1912 році у складі лікарні працювали: один земський лікар, два шкільних фельдшери, одна акушерка, одна сестра милосердя, чотири прислуги та ще дві – за доглядом хворих. Прийом пацієнтів проводився щоденно, за винятком одного дня на тиждень, встановленого дільничним лікарем.
У 1923 році лікарня набула статусу районної. Тоді ж у складі лікарні розпочали функціонувати такі відділення: хірургічне, стоматологічне, пологове, інфекційне, поліклінічне, туберкульозне та психоневрологічне.
Восени 1946 року Васильківську центральну районну лікарню очолив лікар-хірург Кузьма Токар. Незабаром його наступником став Володимир Деєв.
У кінці 1980-х років на північно-східній околиці пгт. Васильківка було збудоване лікарняне містечко з висотними лікарняними будівлями та комунікаціями. Очолив нову лікарню Петро Агеєнко, який пропрацював на цій посаді до 1995 року. Його наступниками стали Юрій Горілик, Костянтин Бордюг. Наразі на посаді головного лікаря Васильківської центральної районної лікарні працює Аркадій Дараган .
28.09.2012 12:58
Останні новини «Медицина та здоров'я» найближчих населених пунктів
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