Голова райдержадміністрації Микола Довгань з робочою поїздкою в с. Ленківці

31 січня 2013 10:59 | Кельменці, Чернівецька область
Традиційно на початку нового року всі галузі народногосподарського комплексу району підсумовують роботу за минулий рік.
Сьогодні пригадаємо про зроблені добрі справи в селі Ленківці.
Минулої осені в Ленківцях урочисто відкрили шкільну котельню на газовому опаленні. Це стало можливим за сприяння голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва, кандидата у народні депутати, а нині вже депутата Верховної ради України Артема Семенюка та очільника виконавчої влади району Миколи Довганя.

У вівторок, 29 січня цього року, голова районної державної адміністрації Микола Довгань та голова районної ради Дмитро Власов з робочою поїздкою побували у селі Ленківці та мали змогу переконатися чи дійсно справно працює дана котельня, чи дотримується температурний режим у навчальному закладі згідно санітарних норм. І особисто спілкувалися з директором, вчителями та учнями 1, 2, 3, 7, 10 класів школи.
- В цьому закладі я працюю вже понад 25 років, - розповідає вчитель української мови та літератури Пилишата Лариса Іванівна.
- Приємно, що залишилися в минулому ті часи, коли вчителі та учні змушені були працювати і навчатися у верхньому теплому одязі та рукавицях. Заразу класних кімнатах тепло та затишно. Хочу висловити за це подяку Артему Семенюку та районній владі, яка в скрутні фінансові часи знаходить можливість допомогти. Звичайно не обійшлося і без допомоги батьків, вчителів, які з радістю вже готували освітній заклад до нового навчального року.
- В школі стало краще і тепліше. Хочеться більше часу тут проводити, відвідувати різні гуртки, а не бігти додому грітися, - поділилася враженнями учениця 10 класу Ткач Анастасія.
Микола Олександрович та Дмитро Васильович, вислухавши побажання школярів, пообіцяли вивчити можливість щодо забезпечення теплом місцевого Будинку культури.
Випадково мали нагоду дізнатися думку Олесі Юшкевич, яка прийшла забрати доньку зі школи.
- Моя донька Софія - учениця 2 класу, минулого року навчалася в окремому старому приміщенні початкової школи, а спортивний зал, їдальня та туалет розміщені в головному навчальному корпусі. Дітям необхідно було постійно переходити через вулицю. При цьому виникало багато незручностей. Адже діти малі, їм важко постійно роздягатися, вдягатися. Зараз батьки задоволені. Учнів початкових класів перевели в основне приміщення школи, в якому до того ще й стало тепло.
Директор навчально-виховного комплексу Грицик Анжела підтвердила, що далека мрія про комфортні умови перебування дітей у школі нарешті стала реальністю. Відпала потреба щороку запасатися вугіллям та дровами.
- Відійшла в минуле проблема пічного опалення в більшості навчальних закладів району. І, мабуть, ніхто краще нас не відчув на собі всі «переваги» цього виду опалення, - додала вона. - Та настало свято і на нашій вулиці. Мало хто в це вірив, але на сьогоднішній день сучасне опалення є і у нас. Адже влада робить все можливе, щоб підростаюче покоління навчалося і виховувалося в комфортних умовах. Саме завдячуючи їм, умови нашої школи наблизилися до комфортних. Парове опалення, без перебільшення, це великий подарунок для нашої шкільної родини (в школі навчається 220 школярів, працює 25 педагогів та 21 працівник з обслуговуючого персоналу). Адже це і здоров’я, і нормальні умови для навчання, розвитку та відпочинку наших дітей. Бо діти – це наше майбутнє.
І, як не раз говорить наш губернатор Михайло Миколайович Папієв, інвестиції в освіту – це інвестиції в майбутнє. Наш безпосередній обов’язок піклуватись про наших дітей. Вони змалечку мають відчувати належну увагу до себе з боку держави, мають жити і вчитись у найкращих умовах.
Принагідно скажу, що за сприяння влади для дошкільного навчального закладу Ленковецького НВК закуплено меблі для старшої групи, облаштовано внутрішній туалет на ІІ поверсі, замінено огорожу, систему електропостачання, почищено та заглиблено криницю, замінено насос, тени водонагрівача, змішувачі води і крани, відремонтовано частину підлоги. А батьки, які бачать допомогу та підтримку з боку влади, теж не залишаються осторонь. Наприклад, за батьківські кошти до школи підведено інтернет, для дитсадка закуплено пральну машину автомат.
Звичайно не всі проблеми вже вирішено. Залишається прагнення утворити додаткову 4 групу у дошкільному закладі. На сьогодні ДНЗ переповнений, його відвідують 66 вихованців, а ще є 16 заяв від батьків, чиї діти досягли віку, що можуть відвідувати садок.
Від себе особисто, від педагогічного колективу та батьківського комітету, від нашої учнівської родини щире людське спасибі всім тим, хто причетний до цієї доброї справи.
Начальник управління освіти райдержадміністрації Любов Мартинюк згадує:
- Приміщення школи розпочали будувати ще румуни в 1939 році, а закінчили колгоспники після Великої Вітчизняної війни. Опалювалося вугіллям та дровами. Пригадую, ще коли працювала директором цієї школи, в тріскучі морози стовпчик термометра не піднімався вище 6 0С. Тому першочерговим завданням було поставлено - дати дітям тепло. Тепер у класах теплі радіатори, а вся система опалюється природним газом. По мірі можливості у цьому приміщенні старої школи створено умови для навчання, щоб Ленковецькі учні відчували себе комфортніше (функціонують внутрішні туалети, їдальня). Але школярі не мають відповідного спортивного та актового залу, їдальні, шкільної майстерні.
На газифікацію та облаштування водяного опалення навчального закладу витрачено близько 500 тис. грн.
До речі, Михайло Папієв під час недавньої зустрічі з громадою села Ленківці запевнив, що буде здійснюватися реконструкція існуючого приміщення школи та добудова учбового корпусу до нього, в якому буде розміщено класні кімнати, майстерня, спортивний, гімнастичний та актовий зали. В проект добудови також внесено облаштування басейну, який буде першим на Кельменеччині. Його послугами матимуть змогу користуватися всі учні загальноосвітніх закладів району.
Варто зазначити, що проектно-кошторисна документація виготовляється інститутом «Чернівціагропроект», спеціалісти якого вже побували на об’єкті та визначилися з місцем добудови. Для виготовлення проектно-кошторисної документації необхідно чималі кошти – 250 тис. грн. Фінансову допомогу гарантував народний депутат Артем Семенюк.
Не залишився поза увагою і Будинок культури села. За ініціативи Ленковецького сільського голови Василя Присакаря та фінансової підтримки спонсорів було проведено капітальний ремонт фойє і глядацької зали, на що використано 160 тис. грн.
Забезпечено належне функціонування амбулаторії загальної практики сімейної медицини такомунальної спеціалізованої установи «Кельменецький геріатричний пансіонат», які розміщуються на території Ленковецької сільської ради. В цих закладах створено та підтримуються комфортні умови для хворих та тих, хто мешкає у геріатричному пансіонаті. Кожен може тут отримати висококваліфіковану соціальну, психологічну і медичну допомогу.
Керівники району також завітали у геріатричне відділення, ознайомилися з умовами проживання підопічних, роботою кухні, відвідали палати, де перебувають 16 підопічних.
- Ми бачимо, що у цьому геріатричному будинку перебувають люди, які на жаль залишились без опіки рідних та близьких, тому про них маємо дбати ми, - зауважив голова райдержадміністрації.
- Для нас, підопічних, забезпечується 4-х разове харчування, - додала Медведцька Євдокія. - В меню постійно є м'ясо, риба, квашені та свіжі овочі. Тут дуже гарно, зручна і приємна атмосфера. Не в кожного такі умови були вдома. І медичний персонал уважний.
Насамкінець відмітимо, що для Ленківців зроблено чимало. І надалі бажаємо їх жителям відчувати постійну турботу з боку влади і держави.
31.01.2013 10:59
Останні новини «Культура та освіта» найближчих населених пунктів
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