Всесвітній день навколишнього середовища

23 червня 2023 14:35 | Магдалинівка, Дніпропетровська область
Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП). Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 р. (резолюція № A/RES/2994 (XXVII)). Також була заснована нова організація в системі ООН — Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з тих пір і відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони довкілля.
Цьому передувала велика підготовча робота. Зокрема, 11 травня 1971 р. генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля: «Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».
Всесвітній день охорони довкілля є одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.
Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони довкілля; дати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади; а також роз'яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більше безпечне й благополучне майбутнє.
Важко визначити, коли саме почалося вивчення екології. Окремі дисципліни біології та наук про Землю відносяться до стародавніх цивілізацій. Цим займалися греки, єгиптяни і римляни. Наприклад, Гіппократ і Аристотель були серед перших зареєстрованих вчених, які записували свої спостереження про те, що зараз можна вважати екологією. Геродот записав спостереження за такими темами, як рівновага і регулювання в природі того, що ми знаємо як екосистеми. Він ставив це на передній план ранніх екологічних досліджень.
23.06.2023 14:35
Останні новини «Погода та екологія» найближчих населених пунктів
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