Хто з чоловіків має право перетинати кордон під час воєнного стану?

14 лютого 2023 12:35 | Христинівка, Черкаська область
відповідно до Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 р. № 64/2022 на всій території України воєнного стану та оголошенням в Україні загальної мобілізації, можуть бути обмежені певні права громадян, тому чоловіки віком від 18 до 60 років обмежені у праві виїзду за кордон.
Але все ж існують виключення, за яких чоловікам дозволено перетинати кордон.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану дозволено перетинати кордон:
1.Особи які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час).
2.Особи, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).
3.Особи, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей (за умови пред’явлення свідоцтв про народження дітей, довідки про склад сім'ї, посвідчення багатодітної сім'ї тощо).
4.Особи, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.
5.Особи на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.
6.Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років. (у разі пред’явлення рішення суду про усинoвлення або йoго нотаріально засвідченoї копії).
7.Зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.
8.Особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
9.Особи,які здійснюють опіку над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарськоконсультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд".
10.Які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.
11.Здобувачі фахової перед вищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
12.Військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законодавством випадках, зокрема: водії віком від 18 до 60 років які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку законодавством.
13.Особи з інвалідністю та люди, що їх супроводжують : особи з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, можуть перетинати державний кордон України.
14. Особи, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.
15. Особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, - у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою), а у разі коли опікуна такій особі не призначено, - у супроводі одного з повнолітніх членів сім'ї (за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки та інвалідність);
16. Особи з інвалідністю або інші особами, які потребують постійного догляду, які проживають/перебувають у закладах/установах різних форм власності та підпорядкування і отримують соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду, підтриманого проживання (далі - заклади догляду) (крім осіб з інвалідністю, зазначених в абзацах третьому - шостому цього пункту), - у супроводі осіб, у тому числі працівників закладу догляду, уповноважених директором закладу догляду/ особою, яка його заміщує (за наявності наказу директора закладу догляду або особи, яка його заміщує, про виїзд осіб з інвалідністю або інших осіб, які потребують постійного догляду, за межі України та документів, що підтверджують інвалідність).
Крім того, повідомляємо, що перетин громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю, якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:
1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
2) дипломатичний паспорт;
3) службовий паспорт;
4) проїзний документ дитини;
5) посвідчення особи моряка;
6) посвідчення члена екіпажу.
У разі виникнення будь-яких правових питань за безоплатною правовою допомогою можливо звернутися до сектору «Христинівське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД за адресою: м. Христинівка, вул. В. Чорновола, 27/6, з понеділка по четвер з 08 год 00 хв до 17 год 00 хв., п"ятниця з 08 год. до 15 год. 45 хв. Телефон для звернень громадян: тел./факс 73-20-6 (54740).
Автор: Сектор "Христинівське бюро правової допомоги" Уманський МЦ з надання БВПД
14.02.2023 12:35
Останні новини «Інше» найближчих населених пунктів
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