Селезнівка – шахтарське селище із замковою архітектурою

21 листопада 2013 08:56 | Селезнівка, Луганська область
Луганщина ­– Так вже історично склалося, що більшість замків України розташовані в західних областях. Утім, окремі приклади замкової архітектури присутні й на сході України. Єдиний на Донбасі приклад замкової архітектури – садиба польського промисловця – розташований у селищі Селезнівка на Луганщині.
 
Бідний степовий краєвид межує з розкішним парком та маленькою дзвінкою  річкою. На горизонті видніються терикони шахти. Селище Селезнівка Перевальського району ховається серед пагорбів.  Саме тут наприкінці ХІХ століття  статський радник, польський інженер Казимир Мсциховський купує панську садибу із землею. Вугільні копальні та металургійне виробництво давали Мсциховському хороші прибутки. На спорудження для себе літньої резиденції, а жив він у Петербурзі, підприємець не шкодує грошей. Будинок Мсциховського споруджено у стилі італійської вілли. Башта, яка здіймається над маєтком, а також в’їзні ворота у вигляді двох веж – дозволяють  говорити саме про замкову архітектуру.
 
«Центральна будівля садиби Мсциховського – це споруда 1905 року. Будував її Сергій Гінгер, член Петербурзького товариства архітекторів. Це єдина замкова будівля на території Донецької і Луганської області. Внутрішнє оздоблення робили майстри з фабрики Мельцера, які облаштовували імператорські палаци», – розповідає директор Фонду сприяння розвитку краєзнавства і культури «Садиба Мсциховського» Сергій Личаний. 
 
Попри занедбаний вигляд, двоповерховий будинок вражає розкішшю: каміни – один оздоблений деревом, інший – турецькими кахлями, численна ліпнина на стелі, в стінах – ковані квіти, в середині будинку – спеціальний балкон, на якому розміщувалися музиканти під час балів. Перший поверх – спальні, кабінет, приміщення для танців, зимовий сад. Другий – маленькі кімнатки для прислуги.
Автор: UkrWebMaster@rferl.org (Андрій Кузнецов)
21.11.2013 08:56
Останні новини «Інше» найближчих населених пунктів
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