Колківська Повстанська Республіка

1943 гг. | Колки, Волынская область
Ой там у Колках на Волині
Створилась Армія УПА,
Там вже воскресла Україна,
І засіяла свобода!

Унікальним явищем в історії національно-визвольної боротьби була Колківська Повстанська Республіка, створена весною 1943 року на Волині з центром в містечку Колки, що неподалік від м. Луцька. У селищі Колки встановлено пам’ятник-стелу героям тих далеких подій. Але до належної оцінки вільної маленької держави ще доведеться пройти складний шлях. Повстанці , які вижили в кривавих боях проти фашистів – загинули в сталінських таборах на Колимі. Навіть на батьківщині УПА, на Волині, про Колківську республіку знають дуже мало. Радянська влада робила все, щоб знищити будь яку інформацію про ті героїчні події. В експозиції обласного краєзнавчого музею для неї не знайшлося окремого стенду!
Формування Колківської держави почалося у березні 1943 року. Повстанський загін вигнав із м. Колки і навколишніх сіл німців та поліцаїв. Інші повстанські відділи ОУН-УПА звільнили від фашистів та більшовицьких партизанів населені пункти Маневицького, Цуманського, Рожищенського, Ківецівсько-го, Степанського районів Волинської області. Утворився острівець вільної, незалежної Української Держави, яка проіснувала до листопада 1943 року. Українська повстанська армія визволила від німецьких окупантів територію в районі міста Колки (тоді сьогоднішнє смт. мало статус міста, Магдебургжське право з 1545р) , і створила міні-державу з необхідними інституціями. Понад дві тисячі квадратних кілометрів у весняні дні 1943 року перетворилися на острівець свободи. Піврічне існування Колківської повстанської республіки реалізувало неперервну мрію українців про державне життя.
На звільненій території утворилася і активно діяла українська влада. Відділи ОУН і УПА допомагали населенню організовувати свою власну адміністрацію та надавали їй всебічну підтримку.
У Колках створилася управа, очолювана комендантом міста, поліція і надрайонна Служба Безпеки. Було відкрито церкву, початкові школи, п’ять госпіталів . В Колках діяла школа артилеристів і мінерів, а також курси самооборонної кінної розвідки та політосвіти, школа медичних сестер, та школа залізничників. Були відкриті пункти по переробці продуктів харчування та виготовленню товарів широкого вжитку. Відновлено роботу електростанцій, світло подавалося в лікарні і школи. На території Колківської республіки існували суди, трибунал — тобто були всі ознаки держави. На в’їзді в Колки стояв знак «місто Колки – столиця України- до визволення Києва від німецьких та більшовицьких окупантів»

У селі Старосілля розмістився великий політично-видавничий осередок, у якому працювали представники майже з усієї України. У цьому осередку опрацьовувалися статті, відозви, вишкільні матеріали, тощо. Політична література розсилалась далеко за межі Волині.
Тут містився штаб групи УПА «Турів. У Колках бував Роман Шухевич. Тут він зустрічався з командиром УПА «Північ» Дмитром Клячківським («Климом Савуром).
Німецькі окупанти не могли спокійно дивитися на острів вільного життя на окупованих ними землях і робили все, щоб його ліквідувати. Декілька разів були спроби розгромити Республіку силою місцевих гарнізонів, але завжди перемога була за повстанцями. І лише 4 листопада 1943р., залучивши регулярні фронтові частини (артилерію, танки, авіацію), нацисти знищили Колківську Повстанську Республіку. УПА втратила понад 400 вояків. Проте у знищенні республіки фашисти були не єдині. До листопада 1943 неодноразові спроби робили польські боївки та червоні партизани.
Більшовицькі партизанські загони на Західній Україні в часи Другої світової війни підтримував Кремль. Українська повстанська армія не мала підтримки в жодної державної структури — вона була дійсно народна. Після ліквідації Колківської республіки бої з коричневими і червоними окупантами не припинилися. Повстанці пішли в «ліс» продовжувати боротьбу, щоб довести світові: українська нація нескорена і має право на державне існування

Автор: Греков В.С
24.05.2012 16:54
Комуністи все знищили. Поперек горла стали повстанці.
ответить (0)
Я читав ще десь про Колківську. республіку, але якось не дуже раніше цим цікавився, хоча мій недалекий сусід колись був заступником Боровця та дядько мій був зв"язаний з націоналістами то вже потім коли я став головою К-Каширської РО КУН, познайомився Василем Кушнірем головою Братства ім. Клима Савура, став більше спілкуватись з такими людьми й у нас в районі. Познайомився в Києві з Юрієм Шухевичем та іншими то став більше цим цікавитись.
ответить (0)
История поселка Колки
История ближайших населенных пунктов
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
больше ▼