Повідомлення Фінансові можливості громад можна підсилити за рахунок покращення адміністрування місцевих податків

07 листопада 2023 15:56 | Чернівці, Чернівецька область
Про це йшлося сьогодні у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області під час зустрічей начальника відомства Віталія Шпака з представниками 5 територіальних громад: Путильської, Юрковецької, Герцаївської, Мамаївської, Веренчанської, в ході яких обговорили головні питання адміністрування місцевих податків та зборів, їх фіскальну ефективність, а також проаналізували ризики та чинники, що впливають на динаміку надходжень кожної з громад.

Від податкової служби участь у заходах також брали заступник начальника Микола Загарюк та начальники профільних управлінь.

За словами Віталія Шпака кожна громада має ставити собі за мету – отримувати якомога більше фінансових ресурсів, щоб забезпечити сталий розвиток громади і надавати якісні соціальні послуги. А фінансові можливості значною мірою залежать від отриманого податкового ресурсу.

Також посадовець звернув увагу, значно підривають економічну стабільність громад ухилення роботодавців та бізнесу від сплати податку на доходи фізичних осіб, який формує левову частку доходів місцевих бюджетів – це і тіньова зайнятість і виплати заробітної плати в «конвертах» та доходи отримані від ведення незаконної підприємницької діяльності. До слова така діяльність поширена майже у всіх сферах діяльності: як у сільському господарстві, будівництві, торгівлі, транспорті так і в організації харчування та інших.

Під час проведення заходів піднімалося питання про те, що для підтримки громад не будуть зайві і кошти від майнових податків та погашення податкових боргів – збільшенню таких надходжень у мають сприяти ретельний облік земель та платників земельного податку, МПЗ, встановлення адекватних ставок орендної плати за землю, залучення до оподаткування всіх об’єктів нерухомості.

Учасники заходів активно обговорювали кожне проблемне питання та визначали шляхи їх вирішення, особливо дискусійним був діалог про резерви для компенсації втрат податку на доходи фізичних осіб від військових виплат, оскільки в уряді планують вилучити цей податок на доходи фізичних осіб із місцевих бюджетів і направляти його у спецфонд держбюджету на потреби оборони.

Податківці з представниками територіальних дійшли згоди, що необхідно спільно пожвавити роботу на упередження ризиків щодо несплати місцевих податків, оскільки ресурсне забезпечення кожної з громад податковими надходженнями у 2024 році вкрай необхідні.

Теж податківці інформували учасників зустрічі про новації податкового законодавства згідно Закону № 3219 та надали відповіді на їх запитання.
07.11.2023 15:56
Афіша міста Чернівці
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
Афіша найближчих населених пунктів