Повідомлення Доходи місцевих бюджетів від податкових надходжень мають забезпечувати соціально- економічний розвиток громад

27 жовтня 2023 08:36 | Чернівці, Чернівецька область
У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області сьогодні відбулася чергова зустріч з представниками п’яти територіальних громад (Боянської, Топорівської, Брусницької, Тереблеченської, Кам’янецької), з метою обговорення та виявлення ризиків, які впливають на подальше зростання податкових надходжень.

У засіданні взяли участь заступника начальника податкової служби області Наталія Чернівчан та Микола Загарюк, а також начальники профільних управлінь .

Під час засідання податківці звернули увагу, що підготували Паспорти кожної з громад, кількісний склад платників і надходження податків у розрізі .

Учасники засідання вели розмову, що у доходах громад найбільшу питому вагу займають надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб. Територіальні громади області демонструють сталу тенденцію до зростання збору цього надважливого податку. Але разом з тим, нелегальний сектор ринку праці та сіра зарплата присутні у всіх територіальних громадах і відповідно необхідно позбавлятися цього явища, щоб забезпечити у наступному році позитивну динаміку зростання ПДФО. Також слід взяти під пильну увагу діяльність громадян без державної реєстрації.

Також розглядали питання втрати для місцевих бюджетів військового ПДФО, якщо його частини, яка зараз акумулюється в місцевих бюджетах (64%), буде направлятися до спецфонду держбюджету.

Розглядаючи резерви зупинялися на сплаті єдиного податку, який є другим за питомою вагою у надходженнях. Бізнес має знати, що норми ПКУ повернуто на довоєнне оподаткування і необхідно вчасно сплачувати єдиний податок .

Жвава дискусія була при обговоренні третьої складової місцевих бюджетів – майнові податки, до складу яких входить плата за землю, податок на майно та значна увага приділялася сплаті МПЗ. Звичайно динамічне зростання доходів від сплати цих податків є ,- звертали увагу податківці - але цього недостатньо, щоб підвищити фінансову самостійність громад. Збільшення надходжень цих податків потребує стовідсоткового обліку майна (рухомого та нерухомого) та інвентаризації земель усіх форм власності та категорій, їх економічний аналіз та ревізія ефективності їх використання.

Ще під час засідання йшлося про посилення взаємодії податківців та органів місцевого самоврядування, з метою зменшення суми наявних податкових боргів та недопущення їх зростання.

Окремо обговорили роль у забезпеченні фінансами громад застосування бізнесом РРО/ПРРО та обов’язкової видачі чеків продавцями підакцизних товарів ( лікеро- горілчаних, тютюнових та пального).

Основне із засідання - необхідно завчасно прораховувати всі ризики несплати податків – виявляти та залучати до оподаткування приховані об’єкти оподаткування.

Підсумовуючи результати зустрічі Наталія Чернівчан відмітила, практика показує, що в тих ОТГ, де влада громади приділяє значну увагу адекватній сплаті податків – як наслідок покращується рівень надання послуг та розвивається інфраструктура - оскільки є кошти , а відповідно зростає довіра до влади.

Крім того податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів. Також відповіді на запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/.
27.10.2023 08:36
Афіша міста Чернівці
eyJxbyI6InZhc2VOIiwicW5nbiI6WyI5MTI5MyIsIjkxMjkyIiwiOTExNTkiLCI5MTEwNiIsIjkxMTAwIiwiOTEwOTkiLCI5MTA5OCIsIjkxMDYxIiwiOTEwNDEiLCI5MTA0MCIsIjkxMDM5IiwiOTEwMTYiLCI5MTAxNSIsIjkwOTk2IiwiOTA5ODciLCI5MDk3OSIsIjkwOTc4IiwiOTA5NjgiLCI5MDk1NiIsIjkwOTQzIiwiOTA5MzQiLCI5MDkxNCIsIjkwOTA0IiwiOTA4OTciLCI5MDg5NiIsIjkwODgwIiwiOTA4NzkiLCI5MDg2MiIsIjkwODQ5IiwiOTA4NDQiLCI5MDgzNCIsIjkwODIzIiwiOTA4MTQiLCI5MDgxMyIsIjkwODA2IiwiOTA4MDUiLCI5MDc5OCIsIjkwNzk3IiwiOTA3NzkiLCI5MDc3OCIsIjkwNzcxIiwiOTA3NzAiLCI5MDc2OSIsIjkwNzYxIiwiOTA3NjAiLCI5MDc1NCIsIjkwNzUzIiwiOTA3NTIiLCI5MDczNyIsIjkwNzMxIiwiOTA3MzAiLCI5MDcyOSIsIjkwNzI4IiwiOTA3MjciLCI5MDcxOCIsIjkwNzEwIiwiOTA3MDQiLCI5MDcwMyIsIjkwNjc5IiwiOTA2NzgiLCI5MDY3NyIsIjkwNjY3IiwiOTA2NTciLCI5MDY1NiIsIjkwNjU1IiwiOTA2NDciLCI5MDY0NiIsIjkwNjQ1IiwiOTA2NDQiLCI5MDYzNCIsIjkwNjMzIiwiOTA2MzIiLCI5MDYzMSIsIjkwNjIxIiwiOTA2MDgiLCI5MDYwNyIsIjkwNTk5IiwiOTA1OTgiLCI5MDU5NyIsIjkwNTIwIiwiOTA0ODciLCI5MDQ3NiIsIjkwNDc1Il19XyMkX1NFR0grJCQkM2Y5MTBkYTNkNmZjYjc0NTY4YmRhMWJmMjcwMGZiNjY=
Афіша найближчих населених пунктів