Повідомлення Декларування доходів одноосібниками

27 серпня 2014 16:17 | Саврань, Одеська область
На неодноразові запити громадян – фізичних осіб, власників земельних ділянок (паїв) щодо декларування доходів від продажу сільськогосподарської продукції та подання відповідної декларації Любашівська ОДПІ надає роз’яснення. Статтею 67 Конституції України, прийнятій на п'ятій сесії Верховної Ради України від 28 червня 1996 року, встановлено, що кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом. Подання декларації громадян – це не лише конституційний обов’язок кожного, а й можливість добровільної сплати податків, від рівня яких залежить стан місцевих бюджетів, соціально – культурний розвиток громади та добробут самих громадян. Доходи, відповідно до пп. 14.1.56 ст. 14 Податкового кодексу України, це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України так і за її межами. Відповідно пп.163.1.1 п.163.1 ст.163 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування платників податку на доходи фізичних осіб є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
База оподаткування визначається відповідно до ст.164 Податкового кодексу та згідно п.164.1 ст.164 визначено, що базою оподаткування є загальний оподаткований дохід. Загальний оподатковуваний дохід – будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. Згідно п.164.3 ст.164 Податкового кодексу при визначені бази оподаткування враховуються всі доходи палтника податку, отримані ним як у грошовій, так і не грошовій формі.
Не включаються до складу загального місячного оподатковуваного доходу та не надають до податкової декларації про майновий стан згідно п. п.165.1.24. ст..165 Податкового кодексу України громадяни, які отримали доход від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана, оброблена та перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, зазначених в абзацах другому та третьому цього підпункту. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.
Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.
Форма довідки встановлюється у порядку, визначеному статтею 46 цього Кодексу для податкових декларацій.
Ставка податку встановлена, згідно п.167.1 ст.167 Податкового кодексу у розмірі 15 відсотків бази оподаткування.
Кожен громадянин, як визначено п.176.1 ст.176 Податкового кодексу зобов’язаний:
а) вести облік доходів і витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі якщо такий платник податку зобов'язаний відповідно до цього розділу подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надміру сплачених податків, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку. Форми такого обліку та порядок його ведення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику. До декларації про майновий стан і доходи включаються виключно витрати, які підтверджені документами первинного обліку, які повинні зберігатися протягом строку давності (1095 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації).
Любашівська ОДПІ неодноразово на протязі січня – квітня 2014 року через засоби телекомунікаційного зв‘язку та пресу запрошувала власників земельних ділянок – одноосібників подати до податкової декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані протягом 2013 року доходи до 1 травня 2014 року.
Приклад розрахунку податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб №1:
Іванов І. І. власник земельної ділянки (паю) у розмірі 10га. Він виростив пшеницю в кількості 250 ц (25ц з одного га) та реалізував її по ціні 1500 грн. за 1 тону, на суму 37500 грн. ((2,5т х 1500грн.)х10га). Але Іванов І. І. поніс витрати (культивація, боронування, оранка, витрати на дизельне паливо, внесення добрив та інші витрати пов’язані з вирощуванням та збиранням врожаю з підтверджувальними документами) у сумі 20000 грн. (2000 грн. за 1га). В результаті виходить, що дохід склав 17500 грн. (валовий дохід 37500 грн. – валові витрати 20000 грн.). Іванов І. І. повинен оподаткувати свій дохід, згідно п.167.1 ст.167 Податкового кодексу у розмірі 15 відсотків (17500 грн. х15% = 2625 грн.), що складає 262,5 грн. з одного га.
Наголошуємо, що вищезазначений розрахунок являється тільки прикладом.
Любашівська ОДПІ повідомляє, що для платників створені максимально зручні умови для подання податкової звітності платниками через Центр обслуговування платників. Центр обслуговування платників податків Любашівської ОДПІ працює у штатному режимі та за необхідності забезпечується надання усім бажаючим консультацій та роз’яснень щодо заповнення звітності. Нагадуємо, що платники податків можуть скористатися сервісом електронного декларування. Подача звітності в електронному вигляді позбавляє декларанта необхідності відвідування органів доходів і зборів. Для того, щоб скористатися можливостями сервісу платникам потрібно мати відповідне програмне забезпечення та електронний цифровий підпис, отримати який можна у відділеннях Акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів безкоштовно. Зазделегідь завдячуємо за розуміння, солідарність та співпрацю.
27.08.2014 16:17
Афіша найближчих населених пунктів
eyJxbyI6InZhc2VOIiwicW5nbiI6WyI5MTE1OSIsIjkxMTA2IiwiOTExMDAiLCI5MTA5OSIsIjkxMDk4IiwiOTEwNjEiLCI5MTA0MSIsIjkxMDQwIiwiOTEwMzkiLCI5MTAxNiIsIjkxMjM1IiwiOTEyMzQiLCI5MTIzMyIsIjkxMjMyIiwiOTEyMzEiLCI5MTIzMCIsIjkxMjI5IiwiOTEyMjgiLCI5MTIyNyIsIjkxMjI2Il19XyMkX1NFR0grJCQkYzI3ZjJhMTg0MDk2ZTg2MTEwM2QzMGM0OWY1NmUwMTI=