Повідомлення Буковинські податківці продовжують співпрацювати з територіальними громадами для пошуку додаткових резервів наповнення бюджетів

25 жовтня 2023 14:34 | Чернівці, Чернівецька область
Начальник Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак 24 жовтня 2023 року зустрівся з представниками 5 територіальних громад: Ставчанської, Усть-Путильської, Банилівської, Горішньошеровецької, Тарашанської.

Від податкової служби участь у зустрічах також взяли заступник начальника Микола Загарюк та начальники профільних управлінь.

Мета зустрічі - аналіз надходжень податків до місцевих бюджетів за 9 місяців 2023 року та обговорення шляхів виявлення та залучення до оподаткування прихованих об’єктів оподаткування для забезпечення позитивної динаміки сплати податків у 2024 році.

Під час діалогу з учасниками засідання Віталій Шпак відзначав, що забезпечення планових надходжень до місцевих бюджетів під час військового стану, що дають гарантію стабільності, суспільного спокою та соціального розвитку громад – відповідальність не з легких. Проте завдяки фаховості та щоденній співпраці податківців з бізнесом та територіальними громадами справлятися з цим вкрай напруженим завданням вдається гідно.

За 9 місяців 2023 року до місцевих бюджетів сплачено 4 млрд 717,8 млн грн. Це на 922,6 млн грн, або на 24,3 відсотки більше січня – вересня 2023 року. Динаміка позитивна і саме тому у 2024 року необхідно її утримати, а в деяких випадках і забезпечити приріст надходження податків.

Для всіх представників територіальних громад податківці підготували Паспорт кожної з громад, в якому визначені вичерпні статистичні дані щодо надходжень та кількості платників у розрізі видів податків.

Використовуючи дані цифри податківці і представники органів місцевого самоврядування наглядно дізналися про свої втрати з надходжень податків.

Під час обговорення всі були одностайні в тому, що як не прикро, «тіньова» зайнятість та виплата «чорної» зарплати властива в регіоні майже для всіх категорій бізнесу і такому негативному явищу необхідно покласти край. У громадах місцеві органи влади знають про таких роботодавців і треба повідомляти про них не тільки контролюючі органи, громадськість теж має бути поінформована.

Спільними зусиллями, оскільки проведення перевірок контролюючими органами заборонено, необхідно донести меседж до нечесних роботодавців, що рано чи пізно їх «фейковий» патріотизм буде викрито - оскільки тіньові доходи це також і несплата військового податку який іде на утримання ЗСУ, а відповідно не сплачуючи податки такі роботодавці не долучаються до утримання війська і забезпечення Перемоги над ворогом.

Тобто для збільшення надходжень з ПДФО та єдиного податку необхідно звести до мінімуму здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та нелегальної зайнятості, легалізувати зарплату та підвищувати її до середньогалузевого рівня.

Серед питань які викликали жваву бесіду – це втрати місцевих бюджетів від несплати майнових податків та МПЗ усіма власниками та користувачами землі, житлового та нежитлового майна. Для виявлення необлікованого майна та залучення його до оподаткування необхідно ще раз провести інвентаризацію земель та нерухомості.

Також звернули увагу на необхідність застосування РРО/ПРРО при продажу товарів (послуг) підприємцями - спрощенцями другої-четвертої груп .

Підсумовуючи результати зустрічей, виступаючі зазначали, що проблема пошуку додаткових резервів наповнення місцевих бюджетів стає дедалі актуальнішою. Оскільки, ефективність структурних перетворень та загальний стан розвитку на місцях залежить від того які бюджетні ресурси отримають у своє розпорядження місцеві органи влади.

Крім того податківці нагадали представникам громадськості, що на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області вебпорталу ДПС висвітлюються актуальні питання щодо податків та зборів. Також відповіді на запитання, які надходять від платників, відображаються в інформаційних брошурах та пам’ятках. З електронною версією пам’яток та брошур можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Головне управління ДПС у Чернівецькій області» в розділі "Інформаційні матеріали" у рубриці «Брошури та листівки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/.
25.10.2023 14:34
Афіша міста Чернівці
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
Афіша найближчих населених пунктів