Перша київська гімназія

04 листопада 2014 18:23 | Київ

Київ, як і будь-яке місто, яке має давню історію, цікавий в першу чергу тим, що безліч будівель – і знакових і, на перший погляд, непримітних, – мають кілька значень. Це памʼятки архітектури, історії, які і зараз активно використовуються як державні установи або, навіть, як житлові будинки. Відомий всім Жовтий корпус Київського Національного Університету ім. Тараса Шевченка (бул. Т. Шевченка, 14) – не виключення. Ще до набуття ним сучасного статусу, він був відомий як Перша київська чоловіча гімназія, в якій навчалися або викладали знані діячі літератури, мистецтв, науки та інші непересічні особистості.

Серед таких відомих людей можна назвати викладачів: Володимира Боніфатійовича Антоновича, Миколу Івановича Костомарова, Максима Федоровича Берлинського, вихованців: Миколу Миколайовича Ґе, Дмитра Григоровича Богрова, Анатолія Васильовича Луначарського, Олександра Яковича Шульгіна, Михайла Опанасовича Булгакова, Ігоря Івановича Сікорського, Олександра Миколайовича Вертинського – і це тільки верхів’я айсбергу, який випустила у світ київська гімназія.

Перша київська гімназія була заснована у 1809 році, відповідно до загальноімперської шкільної реформи. Основою для її створення послужило Головне народне училище. В жовтні 1811 року завдяки указу Олександра І, вона була поставлена на один щабель з вищими навчальними закладами Російської Імперії – ця дата вважається справжньою датою її заснування. До того, гімназія розміщувалась на Подолі, після ж указу імператора їй відвели приміщення Кловського палацу на Печерську (зараз – вул. Пилипа Орлика, 8). В будівлю сучасного університетського корпусу гімназисти в’їхали вже в 1957 році – до того тут розміщався кадетський корпус.

Проект нової будівлі був затверджений уже в 1844 році, а місце побудови визначив особисто Микола І. Автором ескізів виступив відомий архітектор Олександр Вікентійович Беретті – палкий прихильник стилю класицизм в архітектурі.

Тут він також не зрадив своїм переконанням – споруда вийшла напрочуд строга, відповідна до учбового процесу. Має три поверхи (чотири – у центральній частині) зі склепінчастими підвалами, викладена з цегли, формою нагадує напівкаре, що повернене в глибину кварталу. Центральна частина – чотирикутна у плані, бокові крила – Г-подібні. Якщо зайти всередину, одразу відчувається, що будівельник планував саме учбовий заклад, адже ні в якому іншому напрямку будівництва не знадобляться просторі коридори, обабіч яких розташовані аудиторії.

В центрі композиції споруди – чоловий фасад, враження від його домінування над крилами будівлі посилюється ризалітом з колонами, виконаними у коринфському стилі та аттиком (до революції 1917 року тут містився герб Російської імперії). З цих основних деталей споруди чітко видно, наскільки сильно захоплювався Беретті добою класицизму – адже подібні елементи відомі саме у цій школі та у школі бароко. Це враження доповнюють інші деталі: руст на нижньому ярусі, ліпні елементи на гладеньких стінах тощо.

На противагу фасаду, бокові крила виконані у стриманому стилі, покликані не привертати до себе зайвої уваги, а тільки підкреслювати основний задум автора.

До споруди примикає чавунна решітка, виконана за ескізами О. В. Беретті, який майстерно вписав її в загальний стиль будівлі.

Зручність розташування і якість самої побудови (до сих пір тут нічого глобально не перебудовувалось), зробили Будівлю першої київської гімназії привабливою для різних людей з різних епох. З самого початку тут розміщувалась Друга київська гімназія. Потім – кадетський корпус. В 1915 – 18 році знайшов пристанище військовий шпиталь. З 1917 по 1919 рік у будівлі знаходились Міністерство освіти УНР і Української Держави та генеральне секретарство освіти УЦР. Також у 1918 році сюди був переведений архів Київського жандармського управління. З 1919 по 1920 роки будинок прийняв у себе Наркомат Освіти УСРР, а до 1922 року – Головна книжкова палата. 1920 –30 роки перші поверхи були віддані Всенародній бібліотеці України. 1934 –36 роки третій поверх займали інститути Всеукраїнської асоціації марксистсько-ленінських науково-дослідних інститутів. І, нарешті, в 1959 році тут було розміщено Гуманітарний корпус Київського Національного університету ім.. Тараса Шевченка, який знаходиться тут і дотепер. Маєте можливість переконатися!

Перша київська гімназія на карті

Зберегти мапу як зображення
04.11.2014 18:23
Пам'ятники архітектури міста Київ
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
Пам'ятники архітектури найближчих населених пунктів
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